JISS - מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

גב' מיקי אהרונסון

גב' מיקי אהרונסון

מומחית ליחסים בינלאומיים.

לקראת מפגש הפסגה בהלסינקי: בעוד ארה”ב משדרת נכונות לפשרות, לא ברור מה תהיה התמורה הרוסית.

בקרב ידידותיה המערביות של ארה”ב ובנות חסותה, ובקרב הממשל הרוסי, גוברות הספקולציות לקראת מפגש טראמפ-פוטין שצפוי להתקיים באמצע החודש בהלסינקי. ברקע, מסתמנים בקעים בחזית המערב והנשיא האמריקני משדר מראש על נכונות לפשרות מול רוסיה שתמורתן עדיין לא ברורה.

במערב ובאזורי החסות האמריקנים גוברות החרדות לקראת פסגת טראמפ-פוטין שצפוי להתקיים ב-16 ביולי בהלסינקי. בזיכרון הבינלאומי טבועה היטב הפסגה הקודמת של הנשיא טראמפ, עם הרודן הצפון-קוריאני קים ג’ונג און בסינגפור לפני מספר שבועות. לפני הגעתו לסינגפור, טראמפ סיכם מפגש סוער עם מנהיגי מדינות ה-G7 שלאחריו הותיר את המנהיגים המערביים מבועתים והמומים מהתבטאויותיו ועמדותיו.

לפסגה עם הנשיא הרוסי פוטין יגיע טראמפ לאחר מפגש עם מדינות ארגון נאט”ו, שלגביו אמר כבר כי ישקול להחליף את מודל השותפות בו מחברות מלאה למודל השבדי, המבוסס על התנהלות מול הארגון לפי עקרון אד-הוק, פעולות ומעשים נקודתיים שנעשים כדי לתת מענה לצורך מסוים.

מעבר למשמעויות הקודרות של צעד כזה לארגון עצמו – שתערער את החזית האחידה של נאט”ו, הרי שהיא תייצר תנאי פתיחה מוחלשים לארה”ב במהלך השיחות. זאת, כיוון שפוטין יראה הישג אסטרטגי בהתערערות ארגון אליו הוא מתייחס כאחד מהגורמים המסוכנים ביותר לרוסיה בעת הנוכחית.

כמו כן, במוסקבה מתרשמים מההצהרות שזורמות מהממשל ומהנשיא עצמו על הצורך בפשרות לטובת דיאלוג בונה עם הרוסים עוד לפני שהמנהיגים ישבו לשוחח. זאת, כולל הצגה מראש של המחוות האפשריות מצד ארה”ב. טראמפ הזכיר כבר את חשיבותה של חזרה אפשרית של רוסיה למסגרת מדינות מ-G8, ממנה גורשה לאחר ההשתלטות הרוסית על חצי האי קרים האוקראיני.

באוקראינה, המפגש מדיר שינה ממנהיגי המדינה ואזרחיה, במיוחד לאור השערות על עסקה סיבובית. החשש מבחינתם הוא מעסקה בה בתמורה להבנות מול רוסיה בסוריה, ארה”ב תסכים לשלם ב”מטבע אוקראיני” של הכרה, ברמה זו או אחרת, של כיבוש הרוסי בקרים. החששות האוקראינים גברו לאחר ציטוט של הנשיא טראמפ לכאורה, שהממשל האמריקני מיהר להכחיש, כי קרים היא רוסית כיוון שכולם שם דוברים רוסית. בנוסף, תגובת הנשיא בשבוע שעבר לאחר שנשאל לגבי האחיזה הרוסית בקרים כי “נצטרך לחכות ולראות”, בוודאי לא תרמה לתחושת הביטחון של אזרחי אוקראינה.

במוסקבה הבחינו גם בכך שטראמפ הסכים להפסקת התרגילים המשותפים בין צבא ארה”ב לצבא דרום קוריאה, ללא עמידה על עיקרון פירוק הגרעין הצפון קוריאני באופן כולל, מלא וניתן לווידוא, תוך קביעת לו”ז ברור לתהליך. הרוסים פירשו זאת כנכונות של ארה”ב לצעדים שיערערו את ביטחון בנות בריתה באזור, ובראשן דרום קוריאה ויפן,  בתמורה להבטחות בלתי תלויות בהתפתחויות בשטח כתנאי ליישום ההסכם מצד ארה”ב.

הנשיא הרוסי בוודאי התרשם מהישגיו של קים ג’ונג און, מנהיג מדינה ענייה, מנודה, שאף בת בריתה המרכזית, סין, החלה להפנות לה עורף. באמצעות פרובוקציות גרעיניות ונפנופי ידיים ולשון, הרודן הצפון קוריאני הביא לכך שמנהיג המדינה החזקה בעולם ישב עמו, כשווה כבין שווים, בעודו מקלס ומשבח אותו על עצם האירוע. אם כך נעשה לצפון קוריאני המוקצה, אשר דווח כעת כי הוא מאיץ תהליך לשדרוג כור גרעיני, כמה, תוהים בוודאי במוסקבה, יוכל לדרוש פוטין?

בנוסף, כרקע לפגישה, גוברות ההאשמות על תמיכת רוסיה בבחירתו של טראמפ לנשיא ומעורבותה לצורך זה בתהליך הבחירות בארה”ב. טראמפ יאלץ להיזהר בהצהרות שיפזר במהלך ולאחר הפסגה עם פוטין כדי לא להיתפס כאילו הזמין את הנשיא הרוסי לארוחת חינם.

הכותבת שימשה ראשת חטיבת מדיניות חוץ במועצה לביטחון לאומי וכיום היא חוקרת במכון ירושלים למחקרים אסטרטגיים (JISS)

 

פורסם ב-ישראל היום 8.7.2018


סדרת הפרסומים “ניירות עמדה” מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.


תמונה: Kremlin.ru [CC BY 4.0 ], via Wikimedia Commons